Deväťdesiatročný F. Rell spomínal v Prešove na začiatky DJZ

26.03.2003 Celý región

Jeden zo zakladateľov slovenského profesionálneho divadla v Prešove, dnešného Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove, prišiel svoje 90. narodeniny osláviť...
Jeden zo zakladateľov slovenského profesionálneho divadla v Prešove, dnešného Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove, prišiel svoje 90. narodeniny osláviť v týchto dňoch práve do Prešova. Predpoludním 7. marca ho prijal primátor Prešova Milan Benč, večernú premiéru klasickej operety Zem úsmevov venoval tunajší spevoherný súbor jeho životnému jubileu.

Rell bol riaditeľom divadla v Prešove v rokoch 1945 až 1954 a pod pseudonymom Fero Novohradčan režíroval prvé uvedenie Lehárovej Zeme úsmevov na prešovskej operetnej scéne v roku 1947. Na túto prácu má krásne spomienky a o svojom 15-ročnom pôsobení v Prešove (pred riaditeľovaním sa podieľal za vojny aj na vzniku družstva, ktoré založilo dnešné DJZ) by vedel napísať romány. \"To všetko, čo som získal v Prešove, mi vystačilo na to, čo som robil ďalej v slovenskom divadelníctve, \" povedal. Po Prešove pôsobil vo Zvolene, Bratislave, Banskej Bystrici a v rokoch 1963 až 1970 v Tatra revue v Bratislave. O \"svojej\" Zemi úsmevov povedal, že v nej účinkovali výborní interpreti ako Zdenka Sulanová, Štefan Marton, Emil Prieložný, či František Dadej a mala krásne scénické riešenie scénografa Martina Brezinu. Aj s ním DJZ Rell zakladal.
Rell si myslí, že DJZ by sa malo vrátiť k svojim zájazdovým aktivitám. \"My v Bratislave nevieme, čo sa deje v prešovskom divadle a aj preto musí cestovať za divákom, \" dodal muž žijúci v Bratislave, tešiaci sa i napriek svojmu veku dobrému zdraviu mysle i tela.
Minister kultúry SR Rudolf Chmel udelil pri príležitosti životného jubilea Rellovi (narodil sa 11. marca 1913 v Uhorskom pri Lučenci) Cenu ministra kultúry SR za mimoriadny prínos v oblasti rozvoja slovenského divadelníctva.
(jj)
 

Vyberte región